ALFABETİK SIRALAMA

Rüyada Deve Görmek

DEVE
Rüyada deve görmek, çeşitli şekillere işâret olarak yorumlanır.
Bir kimse, rüyâsında kendisine ait birkaç tane (birtakım) dişi develeri varmış olduğunu görse, bu rüyâsı onun, sözü geçer bir kişi olduğuna, otorite sahibi bir insan olduğuna işaret eder şeklinde tâbir olunur.
Rüyâsında bir dişi devesi varmış olduğunu görmek, rüyâyı gören kişinin, âkibetinin, sonunun ve geleceğinin hayırlı ve güzelliğine, din ve dünyaca durumunun güzelliğine ve selametine işârettir şeklinde tâbir olunur.
İbn-i Sirin'in yorumu: 
Rüyâsında bir deveye bindiğini ve sür'atle yürüdüğünü gören kişinin bu rüyâsı onun bir sefere (yolculuğa) veya seyâhate çıkacağına işâretle yorumlanır.
Rüyâsında bir dişi deve bulduğunu gören kişinin bu rüyâsı onun, evleneceğine işârettir. Şayet bulduğu devenin birde yavrusu olduğunu görürse, işâret edilen bu evliliği bir çocuğu olan bir kadınla olacağına veya evlendiği hanımdan kendisinin (rüya sahibinin) bir çocuğu olacağına işâret eder.
Rüyasında deve üzerinde giderken yolunu kaybettiğini gören kişi, dalâlete ve şaşkınlığa düşer şeklinde tabir olunur.
Danyel(a s.)'ın yorumu: 
Rüyâsında kızgın, avurtları köpürmüş bir deve görmek, asâlet sahibi değerli yüksek seciyeli bir adama işarettir.

Danyel(a s.)'ın yorumu:
Bazı yorumculardan naklinde ise; Rüyâda görülen deve, kadın bir hizmetçiye işâretle yorumlanır. Rüyada görülen devenin yavrusu bulunuyorsa rüyâ sahibi, bir evlâd (çocuk) sahibi olacağına veyahut malının artmasına, maksat ve muradına kavuşacağına işâret olarak tabir olunur şeklindedir.
Es'Sâlim'in yorumu: 
Bir kimse rüyâsinda sahibini bilmediği bir deveye bindiğini görse, bu rüyâsı onun, uzak bir yolculuğa çıkacağına işâret eder şeklinde yorumlanır.
Halid-i İsfahânî nin yorumu: 
Rüyâsında bir deveye bindiğini gören kimse, büyük şerefe kavuşur. Şân ve şerefi duyulur şeklinde yorumlanır.
Bu rüyâyı hasta olan biri görürse bu onun vefatına, ölümüne işârettir. Bir hastası olan kişi, rüyâsında kendi evinin kapısı önünde bir devenin çökmüş olduğunu görse, bu rüyâsı, onun hastasının vefat edeceğine (öleceğine) işârettir.
Rüyasında bir devenin sığmayacağı küçük ve daracık bir yerden deve ile birlikte geçtiğini görmek, rüyâ sahibinin beğenilmeyen bir işi yapacağına veya bir bid'ata düşeceğine işarettir şeklinde yorumlanır.
Rüyâda dişi bir devenin bir yere girdiğini görmek, o yerde bir fitnenin, bir karışıklığın ve bir kötülüğün ortaya çıkacağına işarettir.
Rüyâda, dişi bir devenin göğüslerinden (memeden) sütlerin damladığını görmek o senenin bolluk ve bereket içinde olacağına işârettir şeklinde yorumlanır. Rüyâsında dişi bir deve bulduğunu veya deveye bindiğini gören kişinin bu rüyâsı onun asâlet sahibi, değerli bir hanım ile evleneceğine işârettir şeklinde yorumlanır.
Bir kimsenin rüyâsında devesinin ayağını kestiğini görmesi, belâ ve musibete işâret eder şeklinde yorumlanır.
Kirmânî'nin yorumu: 
Bir kimse rüyâsında dişi devenin etini dağıttığını görse, bu rüyâsı onun, hanımının malını israf ederek dağıtacağına, karısının malını mülkünü çarçur edip lüzumsuz yerlere harcayıp bitireceğine işâret eder şeklinde yorumlanır. Rüyâsında bir devenin üzerine bastığını görmek, iyi değildir. Bu rüyâ, rüyâyı gören kimse için, hor ve hakirliğe, zillet ve aşağılanmaya, korku ve üzüntüye düşeceğine işâretle yorumlanır. Şâyet bu rüyâyı gören kişi, devlet memuru veya ücretli biri ise memurluktan ve işinden çıkarılır şeklinde yorumlanır.
Ebû Said'in yorumu:
Rüyâsında bir deveye bindiğini gören kişinin bu rüyâsı onun, hacca gideceğine, hacc yolculuğuna çıkacağına işâret eder şeklinde tabir olunur.
Rüyâsında bir yolculuğu esnasında deveden indiğini gören kimsenin bu rüyâsı, onun, çıkacak olduğu yolculukta hastalanıp arkadaşları ile yolculuğuna devam edemeyeceğine işâret olarak yorumlanır.
Bütün rüyâ tabir ve yorumcularından deve rüyalarını şöyle kısadan bir göz atıp özetleyebiliriz şöyleki:
Bir kadının rüyâda deveye bindiğini görmesi, iyi ahlâk ve güzel huylu bir erkekle evleneceğine işârettir.
Rüyâda deveden indiğini görmek, şifası olan (atlatılacak) bir hastalığa yakalanmaya(ve sonra iyileşmeye) işârettir.
Deveden düştüğünü görmek, işten çıkarılmaya sıkıntı ve kedere düşmeye işârettir.
Rüyâda devenin bağırdığını görmek, büyük bir yolculuğa ve ticarete çıkılacağına işârettir.
Rüyada devenin ısırdığını görmek, büyük bir kimseden gelecek yardım ve menfaate işârettir.
Rüyâda devenin konuştuğunu görmek, menfaat elde etmeye ve şaşılacak bir haber almaya işârettir Rüyâda çirkin eşya yüklenmiş deve görmek, hastalığa veya sel felaketine işârettir şeklinde tâbir olunur.