ALFABETİK SIRALAMA

Rüyada Değirmen Görmek

Rüyâda değirmen görmek, fakirlik ve yoksulluk sıkıntısından kurtulmakla tabir edilir. Yani, bu rüyâyı gören kimsenin zengin olacağına işarettir. Rüyâda değirmenin döndüğünü görmek, rızık toplamakla ve evinde geçiminde idâreli davranmak sûretiyle geçimini idâre etmeye veya idare etmesi gerektiğine işaret eder. Rüyâda değirmeni eli ile çevirdiğini görmek işlerini idâre edip, servet toplayacağına işârettir, şeklinde tabir olunur.
Ebû Saidil Vâiz'in yorumu: 
Rüyâda su değirmeni görmek insanları idare etme siyasetinde başarılı, görüşleri isâbetli ve kararları yerinde, serveti ve zenginliği çok olan bir adama işaretle yorumlanır. Bir kimse rüyâsında su değirmeninde un öğüttüğünü görse onun bu rüyâsı, hayra ve menfaate işâretle yorumlanır. Bu rüyâyı gören kişinin başkalarına da faydalı ve yararlı olacağına işarettir. Bir kimse, rüyâsında buğday yükü ile bir değirmene giderek buğdayı öğütüp un yaptığını görse, bu onun hayra ereceğine ve çok menfaat sağlayacağına işârettir. Onun sâyesinde başkaları da faydalanır şeklinde yorumlanır.
İbn-i Sirin'in yorumu: 
Rüyâda değirmen görmek, düşmanlık ve fenalığa işârettir. Rüyâda görülen değirmenin meçhul olup (değirmenin kimin olduğu) sahibinin kim olduğu bilinmiyorsa, düşmanlık ve fenâlık genel olacağına, yani gelecek olan musibet o bölge halkının hepsine ilgilendirir. Eğer görülen değirmen rüyâ sahibinin mali veya başka bilinen bir kimsenin ise, o zaman düşmanlik ve gelecek fenalık ve musibet bu kişilere yönelik olduğuna işâretle yorumlanır. Bir kimse değirmeni eliyle çevirip döndürdüğünü görse, bu onun işlerini güzel ve gereği gibi idare ettiğine ve para toplayıp servet edindiğine işârettir şeklinde yorumlanır.
Câfer-i Sadık(r.a.)'ın yorumu:
Rüyâda değirmen görmek, beş cihete işâret olarak tâbir olunur.
1. Devlet başkanına işâretle,
2. Başbakan veya yardımcısına işaretle
3. Kuvvet ve kudrete işâretle
4. Secâat, kahramanlık, cesâret ile,
5. Zabıta memurluğuna işâretle tabir olunur.

Değirmen yeri görmek, büyük bir reise, hatırlı bir idâreciye işarettir şeklinde yorumlanır.
Kirmânî'nin yorumu: 
Rüyâda değirmen taşının demirden veya bakırdan olduğunu görmek, şiddet (büyük) bir düşmanlığa ve fenâlığa işâret eder şeklinde yorumlanır.
İbn-i Kesir'in yorumu: 
Rüyada yel değirmeni görmek, harb ve kital(vuruşma) ile tabir olunur. Rüyâsında halkın buğdaylarını öğütmek için yel değirmeni kurduğunu görmek, eğer ehil ve lâyık ise, insanlar (halk) arasında hükmetmek, karar vermek üzere meclise (topluluğa) gelir, başa oturur. Eğer rüyâyı gören kişi, halktan biri ise, rızkını, çoluk çocuğunun geçimi için maiset toplayacağına işâretle tabir edilir. Rüyâsında yel değirmeni kurmak için yelken (pervane) ve dolap kanatlan aldığını görmek, evlenmeye işâret eder. Rüyâsında herhangi bir değirmene girdiğini görmek, o girdiği yerden gelen işâret odur ki, onun (rüyâ sahibinin) rızkını elde edeceği bir yere gideceğine işâret olarak yorumlanır.
İmam-ı Nablusi'nin yorumu: 
Rüyâda buğday öğütülüp un yapıldığı bir değirmen görmek, doğru ile eğrinin, hak ile batılın ayrıldığı bir cihete işaretle tabir olunur.
Diğer bir yorumu:
Rüyâda değirmen görmek, üzüntü ve kedere, gönül darlığına veya baş ağrısına işâret olarak yorumlanır demiştir.
Hâlid-i İsfahâni'nin yorumu: 
Rüyâsında su veya hayvan ile çalışan(dönen) bir değirmen görmek, hayır ve bereketin geleceğine, maiset ve geçimin kolaylaşmasına işâret eder. Rüyâda değirmen un döndüğünü görmek harbe ve savaşa işarettir. Eğer değirmenin çarkı dönmüyor, duruyormuş görmek ise, kadına yani evlenilecek eşe işâret eder. Yel değirmeni görmek de, su ve hayvan ile çalışan değirmen gibi tabir olunur. Ancak bu görülen rüyâda, çark yeri ne yel değirmeninin kanatları yorumda dikkate alınır. Ateş ve gaz ile çalışan değirmenin yorumuda bu şekilde yapılmıştır.
Bazı yorumlarda:
Rüyâda değirmenin eğri büğrü, çarpık döndüğünü görmek, piyasanın pahalılığına işâret eder şeklinde yorumlanır.

Bir kimse rüyâsında kendisine âit dolap ile dönen bir değirmeni olduğunu görse, bu rüyası, onun temiz (helâ) bir rızka kavuştuğuna işârettir şeklinde tabir olunur. Rüyasında değirmenin hiçbir neden yokken(sebebsiz olarak) döndüğünü görmek, ecelin (ölümün) yaklaşmış olduğuna işâret olarak tabir olunur denmiştir. Rüyâda değirmen bulunmayan bir evde değirmen varmış görmek, zahmet ve zorluklara, kin ve düşmanlığa işarettir. Rüyâsında değirmeni tamir ettiğini görmek, büyük bir zatın hizmetinde bulunmaya (bulunacağına) işârettir.
Rüyâda değirmenci bir adamı görmek, rızkını zahmet çekerek kazanan, fakat herkese yardımı ve hayrı dokunan bir kişi olarak tabir olunur.