ALFABETİK SIRALAMA

Hicri Ayların Rüya Tabirine Etkisi

Görülen rüyâları yorumlarken rüyânın görüldüğü zaman da çok önem taşır. Bunun için rüyânın görüldüğü günün, gecenin hangi vaktinde olduğu veya ayın hangi ay olduğu önemle nazarı dikkate alınması gerekmektedir.
Bu bir kaç kelime ile belirttiğimiz bu bilgiden sonra şimdi de Arabi ve Hicri ayların veya islâmî ayların kendilerine görülen rüyaların nasıl yorum kazandıklarını görelim.
Bilindiği üzere Islâmî veya Hicri-Arabi ayların sayısı oniki(12) aydır. Bunlar,
1. Muharrem,
2. Safer,
3. Rebûl'evvel,
4. Rebiül'âhir,
5. Cemâziyel'evvel,
6. Cemâziyel'âhir,
7. Receb,
8. Şaban,
9. Ramazan,
10. Şevval,
11. Zil'kâde,
12 Zil'hicce aylarıdır.
 
1. MUHARREM: Rüyâ bu ayda görülürse, o rüyâ, görüldüğü gibi çıkar. Muharrem ayında görülen rüyâda hata ve karışıklık olmaz. Rüyasında Muharrem ayını gören kimse, sıkıntı da ise, sıkıntısından hapis ise hapislikten kurtulur, hasta ise, hastalıktan şifâ bulup kurtulur, gurbette olan bir kimse gurbetten kurtulup evine, vatanına döner, şeklinde tabir olunur.
Rüyasında Muharrem ayını gören kimse, günâh işleyen günâhkar bir kişi ise, tevbe ederek Allâh'a döner, Allâh'a yönelir. Çünkü Muharrem ayında Hz. Adem (Aleyhisselâm) ın yapmış olduğu tevbe kabul edilmiştir.
Muharrem ayında rüyâ gören kimse, çocuğu olsun dileğinde ise, hayırlı bir çocuğu olur, şeklinde tabir olunmaktadır.
Muharrem ayında rüyâ gören kimsenin sıkıntısı varsa, bu sıkıntıdan kurtulur, düşmanı varsa, düşmanından kurtulup emniyete kavuşur, diye yorumlanır.
Muharrem ayında rüyâ gören kimsenin sapıklığı, yanlışları varsa bunlardan dönüp tevbe ederde tevbesi Allah katında kabul olur, diye yorumlanır.
Bu ayda rüyayı gören kimse, işinden, memuriyetten ayrılmış ise, tekrar işine veya memuriyetine döner veya döneceğine işaretle tabir olunur.
Bu ayda rüya gören kimse, fakir ise, fakirlikten kurtulur, zengin olur, hasta ise, hastalığından şifa bulup iyileşir, sağlığına kavuşur, şeklinde yorumlanır.
2. SAFER: Bu ayda görülen rüyalar hayra yorulmaz, iyi sayılmaz. Ancak, sıkıntı ve keder içinde olan bir kimse, sefer ayında rüyâ görse, iyiye yorumlanır. Bu rüyâ hayırlı olabilir. Rüyâyı gören kimse, hasta olsa, hastalıktan iyileşip sağlığına kavuşur. Kederi, üzüntüsü varsa, bunlardan kurtulur veya kurtulacağına işâretle tabir olunmuştur.
3. REBIÜL'EVVEL: Bu ayı rüyâda görmek veya bu ayda rüyâ görmek, iyidir. işinde devamlı bir kâr, kazanç olur, sevinci ferahlığı olur. Bu ayda görülen rüyâlar doğru çıkar, çocuk isteyenin çocuğu olur, şeklinde tabir olunur.
4. REBIUL AHIR: Bir kimse rüyasında Rebiül'ahir ayini görse düşmanına veya düşmanlarına galip(üstün) gelir. Alim ve çok cesûr(kahraman) bir erkek çocuğu dünyaya gelir veya geleceğine işâretle yorumlanır.
Çünkü Hz. Ali Efendimiz, bu ayda dünyaya gelmiştir diye yorumlamışlardır,
5. CEMAZIYELEVVEL: Bu ay durgun bir aydır. Bu ayda rüyâ gören kimsenin iş hayatında(işlerinde durgunluk olur veya olacağına işarettir. Bundan sebeb rüyâyi gören kimsenin kendisinde de bir durgunluk ve isteksizlik, tembellik gözlenir. Rüyâsında cemâziyel' evvel ayini gören kimse,( Bilmemek daha hayırlı. Mutlu mesut yaşayın.).
6. CEMAZIYEL'AHIR: Bu ay cimri bir aydır. Bunda görülen rüyaların işâret ettiği şeyler genellikle çıkmaz, gerçekleşmez. Görülen rüyâlar iyi de olsa, kötü de olsa böyledir. Hayırlı olan hayra işâret eden rüyâların dahi çıkması gecikir, hemen gerçekleşmez, şeklinde tabir olunmuştur.
7. RECEB: Receb ayında görülen rüyâlar, genellikle gerçekleşir. Receb ayında hayır kapıları hep açıktır. Kötü olan, şer olan her şey hayra dönüşür. Receb ayında görülen her bir rüyâ hayırla tabir edilir, mutlaka hayırlı çıkarlar. Receb ayında görülen rüyâyı, yorumlayan rüyâ tabircisi, hayırla yorumlarsa, o rüyâ mutlaka hayra dönüşür ve hayır çıkar, şeklinde tabir olunmuştur.
Bir kimse rüyâda Receb ayını görse, bu rüyâsı şerefe, üstün meziyete işârettir; çünkü peygamberimiz Efendimiz, Receb ayında Mirâc'a çikmışlardır, şeklinde tabir edilmiştir.
8. ŞABAN: Şaban ayında görülen rüyâ, hayra işâret ederse, şerden uzak olur, rüyâyı gören kimse, kötülüklerden uzak kalır, çok çok hayır işler.
Eğer tabir eden şer dese, rüyânın işareti gecikir, hem de tabircinin, yorumcunun dediği veya yorumu çıkmaz.Rüyâ hayra dönüşür şeklinde tabir olunmuş oluyor.
9.RAMAZAN: Bu ayda bütün kötülük kapıları kapanır ve görülen hayırlı rüyalar çok çabuk çıkar, çabuk gerçekleşir.
Ramazan da görülen hayırlı rüyânın işareti gecikmez, kötünün işâreti ise, gecikir ve tabirde edilmez.
Ramazan ayını rüyâda gören kişi, bereket, hayır ve iyilik görür ve kötülüklerden uzak durur şeklinde tabir edilmiştir ve yorumlar bu yoldadır.
10. ŞEVVAL: Bir kimse rüyâsında şevval ayını görse, o kimse, üzüntü, keder ve sıkıntılardan kurtulur, ferahlık ve sevince kavuşur, şeklinde tabir olunur. Çünkü Şevval ayı bayram ayıdır, diye tabir edilmiştir.
11. ZİL'KADE: Zil'kâde ayında görülen rüyalar, pek hayra yorulmaz.
Bir kimse, zilkâde ayında rüyâ görüp de, rüyâsı yolculuğa işaret olarak yorumlanırsa, bu rüyâyı gören kimse yolculuğa çıkmaya niyetlenmesin. Çünkü sonu hayırlı olmaz, şeklinde yorumlanmıştır.
12. ZİL'HİCCE: Zil'hicce ayında rüyâ gören kimsenin gördüğü rüyâsı yolculuğa işâret ederse, yolculuğa çıkması hayırlıdır.
Rüyâyı gören kimse, bütün işlerini ayarlayıp yola, yolculuğa çıkabilir. Onun bu yolculuğu kendisi için berekettir. Çünkü bu ay, çok mübârek bir aydır, içinde Kurban bayramı olan bir aydır, şeklinde yorumlamışlardır.
Rüyâsında bu ay(Zil'hicce) ayı içinde olduğunu gören, kurban kestiğini ve kurban bayramı namazı kıldığnı gören, borcu varsa, onu öder, adakları varsa, onları yerine getirir, tevbe etmesine veya edeceğine işâretle tabir olunur.