ALFABETİK SIRALAMA

Rüyada Dam Görmek

Rüyada dam (bir bina çatısı)  görmek, asaletli bir kadına işaretle tâbir olunur.
İmâm-ı Nablûsi'nin yorumu:
Bir kimsenin rüyâda bir dama görmesi,  kadri ve şanı yüce  (kıymetli ve değerli bir kadına işaret olarak yorumlanır demiştir.  Yine Nablusi, bazen de rüyada dam görmek, kadri yüce bir adama(erkeğe)  işâret olarak tabir olunur demiştir.  Rüyasında dam (çatı) üzerinde koştuğunu veya çabuk çabuk,  acele ile yürüdüğünü gören kişi, devlet büyüğü veya yardımcısı tarafından zarara veyahut bir belâ ve musibete uğrar şeklinde tabir olunmuştur.
Cabir-il Magribî'nin yorumu:
Rüyâsında bir dama (çatıya) çıktığını gören kişi,  itibar sâhibi, saygın bir kişiliğe yükselir ve şân, şerefini gösteren yüksek bir mertebeye ulaşır şeklinde tabir olunur. Bir kimse rüyâsında yağmur yağmadığı halde evinin damından (çatıdan )  sular aktığını görse, iyi değildir. Bu rüyâ üzüntü, keder ve sıkıntıya işâret olarak yorumlanır. Bazı yorumculara göre:
Rüyâda görülen dam meçhul (bilinmeyen) bir dam ise, iyi bir zevceye (eşe), eğer bilinen bir dam yani bilinen birinin evinin çatısı)  ise,  yüce bir kadre, değer ve kıymete işaretle yorumlanır denmiştir. Rüyâsında merdivenden dama (çatıya)  çıktığını görmek, hayırlı bir rüyâ değildir. Bu rüyâ rüyâyı gören kişinin ev hal kından birinin insanların (halkın)  diline düşeceğine ve dolayısıyla üzüntü ve kedere işaret olarak yorumlanmiştir Rüyasında damda (çatıda) kiremitleri aktardığını görmek,  kendisini çekemeyen kıskanan bir takım kimselerle karşılaştığında,  onlarla konuşması sonucunda üzüntü ve kedere düşeceğine işaret eder. (Ayrıca çatı maddesine bakılabilir.)