ALFABETİK SIRALAMA

Rüyada Dağlanma

Rüyâda görülen dağlama, harcanan paraya veya mala, bazen de rüyâyı gören kimsenin hastalanacağına işâret ile tabir edilir.
Cafer-i Sadık(r.a)'ın yorumu: 
Rüyâsında kendisinin ateşle dağlandığını gören kişinin bu rüyâsı, malının zekâtı vermediğine veya vermeyeceğine veyahut da bir devlet büyüğünün hizmetinde bulunduğuna yada bulunacağına işaret olarak tabir olunur.
İmâm-ı Nablûsi'nin yorumu: 
Bir kimse rüyâsında alnında veya yan tarafında dağlanma izi görse, onun bu rüyâsı malının zekâtını vermediğine veya zekât vermeyeceğine işârettir ki, büyük bir günah olduğuna işârettir.
Rüyasında kendisine altın veya gümüşle dağ vurulduğunu gören kişinin bu rüyâsı onun cimri bir insan olduğuna veya elinde bulunan altın ve gümüşlerin zekâtını vermediğine işarettir.
Bir kimse rüyâsında kendisinin kızgın demirlerle dağlandığını görse, bu rüyâsı onun günah işleyeceğine veya günah işlediğine işâret eder şeklinde yorumlanmıştır.
Rüyasında vücudunun kızarmış demirle dağlandığını gören kişinin bu rüyâsı, onun şerrinin hayrından, kötülük ve zararının iyiliğinden ve faydasından daha çok işlerle meşgul olduğuna işarettir şeklinde yorumlanır.
Ebû Said-il' Vâiz'in yorumu: 
Rüyâda dağlama görmek, büyük bir mertebeye işârettir. Bu rüyâyı gören kimse, eğer ehil ve layık bir kimse ise, velâyete, yüksek makam ve mertebeye işaret eder. Nitekim rivâyete göre, Hazret-i Ebû Bekir (r.a), birgün Efendimiz Aleyhisselam'a: Ya Resûlallah! Rüyâmda göğsümün üstünde iki dağlama izi gördüm" diyerek rüyâsını anlatmıştı. Hazret-i Fahr-i Kâinat Efendimiz (s.a.v): Ya Eba Bekir! İki sene halka velayet (idarecilik) edeceksin.
(Yani iki sene halkın işlerine bakacaksın, onlara devlet başkanlığı yapacaksın demek olur)"
Nitekim Hazret-i Peygamberin (a.s) bu yorumu gerçekleşmiştir. Hazret- Ebu Bekir (Raduyallâhü Anhü) Efendimiz Medine'de hala (insanlara) iki sene Halifelik, (devlet başkanlığı yapmıştır.
Danyel(a.s)'in yorumu:
Rüyâsında kendisinin dağlandığını veyahut başka birini dağladığı gören kimsenin bu rüyası onun boş ve yararı olmayan bir söz işiteceğine ve bu çirkin sözden kalbinin incineceğine, yada işlemediği bir suçla suçlanacağına işâret olarak yorumlanır. Eğer bu dağlama işi, bir hastalığı önlemek veya hastalığı iyileştirmek için yapıldığı görülürse, rüyâyı gören kişinin iyiliğine (din yolunda doğruluğuna) işâretle yorumlanır denmiştir.