ALFABETİK SIRALAMA

Rüyada Dağ Görmek 🗻


Rüyâda dağ görmek, dayanılacak (sığınılacak) güvenilecek yer, yüksek rütbe, büyük makam, büyük zât, büyük siyâset sâhibi, zafer, şan-şeref, rahat gibi cihetlere işâret eder.
Rüyâda otların (yeşilliğin) ve suyun olmadığı bir dağ görmek, inançsız ve azgın bir âmire (idareciye) işâretle yorumlanır. Çünkü bu özellikteki dağ, Allah'ı tesbih etmeyen ve insanlann faydalanmadığı bir ölü gibidir, değersizdir.
Rüyasında dağa çıktığını görmek, yükselmeye, dağdan aşağı indiğini görmek, zillete (rezilliğe) işârettir.
Câfer-i Sadık'ın yorumu: 
Rüyâda dağ görmek, mülk sâhibi olmak, devlet başkanı, devlet büyüğü, zafer ve rahata ulaşmaya işâret eder demiştir.
Danyel (a.s)'ın yorumu:
Bir kimse rüyâsında kendisinin bir dağın üstünde bulunduğunu ve bu dağın kendi malı olduğunu görse, rüyâ sâhibinin büyük bir zata sığınacağına, diğer bir yoruma göre, çok kudret sâhibi, adaletli bir başkanın himayesine gireceğine işâret eder.
Rüyâsında dağda kendisi için bir yer edindiğini gören kimsenin bu rüyâsı devlet başkanının yakın müşaviri olup çeşitli hizmetlerde bulunacağına işâret eder. Rüyasında kendisinin bir dağdan indiğini gören kimse makamını kaybeder, işinden olur, itibarı düşer, saygınlığı gider.
Bir diğer yoruma göre, yüksek dağdan indiğini görmek, yapmak istediği işten vazgeçeceğine işârettir.
Kirmânî'nin yorumu: 
Rüyâsında bir dağın kendisine ait olduğunu görmek, katı kalpli (acımasız, merhametsiz) fakat itibarlı ve şöhreti büyük (çok ünlü) bir zata dost ve arkadaş olacağına işâret olarak tabir olunur.
Rüyâsında bir dağın etrafında (çevresinde) dolaştığını gören kimse, büyük bir adamın maîyetine (himayesine) girerek mevki ve itibar sâhibi olacağına işârettir.
Rüyâsında bir dağa dayandığını gören kişi, büyük bir devlet başkanına sığınır ve ona dayanır şeklinde tabir olunur. Rüyâsında bir dağın üzerinde bulunduğu yerin sağlam olduğunu görmek, devlet başkanı tarafından büyük bir memûriyete getirileceğine işâret olarak yorumlanır.
Rüyâyı gören kişi eğer zengin ise, daha zengin olur, eğer fakir ise, zengin olur, herhangi bir korkusu varsa, korkusu gider, korkudan kurtuluşa erer şeklinde tabir olunur. Rüyâsında bir dağ yıktığını gören kişinin bu rüyâsı onun kendi hayatını yıkıp yok edeceğine, kendi hayatını ve ömrünü ziyan edeceğine işârettir şeklinde yorumlanır.
Rüyâsında kendisini bir dağdan attığını fakat kendisine bir zarar gelmediğine gören kimsenin bu rüyâsı, onun yüksek bir makama geçerek sözü geçerli biri olacağına işarettir şeklinde tâbir olunur.
Rüyasında bir dağdan düştüğünü fakat, kendisine hiç bir şey olmayıp hemen ayağa kalktığını gören kişinin bu rüyâsı onun, işlerinde başarılı olamayacağına, gayretlerinin boşa gideceğine işârettir şeklinde yorumlanır.
Rüyâsında bir dağda kendisini silahlı olarak bulunduğunu veyahut büyük bir adama arkadaşlık ettiğini gören kimsenin bu rüyâsı, onun büyük bir hayra ve yüksek bir rütbeye ereceğine işârettir şeklinde tabir olunur.
Rüyasında bir dağa çıkmak istediğini görmek, pek iyi değildir. Bu rüyâsı onun katı kalpli (acımasız, merhametsiz) birinden yardım isteyeceğine işârettir.
Câbir-il Mağribi'nin yorumu: 
Bir kimse rüyâsında bir dağa veyahut yüksek bir yere çıktığını görse bu onun murâdına kavuşacağına ve isteğini elde edeceğine, rakiblerine galip (üstün) geleceğine işârettir şeklinde yorumlanır.
Bir kimse rüyâsında dağdan düştüğünü görse, bu onun din ve dünya hayatında eksikliğine ve insanlar arasında rezil olmasına, hor ve hakirliğine işârettir.
Rüyada bir dağın titrediği ve yarıldığını görmek, o bölgenin idaresinde zayıflığa ve noksanlığa işârettir.
Dağın titremesinin durması ve dağın eski haline döndüğünü görmek, dertlerden şifa bulmaya, devletin eski gücüne kavuştuğuna veya kavuşacağına işârettir.
Rüyada bir dağın yeşillendiğini ve güzelleştiğini görmek devlet başkanının kudret ve kuvvetle büyük hizmetler vereceğine ve yardımcılarının artacağına işârettir.
Rüyâda sadece toprak bir dağın olduğunu görmek, halkına hiç bir yararı dokunmayan, faydasız, cimri bir devlet başkanına işâret eder şeklinde tabir olunur.
Rüyâda dağın sadece dikenler ve çalılarla dolu bir dağ olduğunu görmek, söz ve davranışlarıyla, hal ve hareketleriyle halkını rahatsız eden, onlara eziyet veren, yakınlığından yalnızca zarar görülen bir devlet başkanına işarettir.
Bir kimse rüyâsında dağda merdiven gibi yapılmış bir yol dan yürüdüğünü görse, bu rüyâsı onun muradına ereceğine, amaç ve maksadına kavuşacağına işarettir.
Bir kimse rüyâsında uzaktan gördüğü bir dağı uzun uzun seyrederek baktığını görse, bu rüyâsı onun, önemli bir konu hakkında uzun uzun düşünüceğine ve ondan sonra ne karar verecekse verebileceğine işârettir.
İmâm-ı Nablûsî'nin yorumu: 
Rüyada büyük bir dağ görmek, şanı yüce, şöhreti her yere yayılmış (duyulmuş) görüşü isabetli, işlerinin önünü ve sonunu çok iyi düşünüp hesablayan, hatırı, itibarı, büyük, heybetli ve şöhretli, büyük bir kimseye işâret olarak tabir olunmuştur.
Rüyâsında kendisini bir dağa çıkmış, o dağın üzerinde oturmuş olduğunu ve o dağın suyundan içtiğini gören kişi eğer lâyik ve ehilse, güçlü kuvvetli ve kudreti büyük fakat, sert (katı kalbli) ancak idâre ettiği halka faydalı olan bir devlet liderinden (idareciden) menfaat sağlar, bu devlet büyüğü sayesinde mevki ve makam sâhibi olur yani bu devlet büyüğü, onu bir, ile vali tayin eder.
Dağın üzerinde gördüğü güzellikler ve içtiği su miktarınca mal ve servet elde eder, o nisbetle muradına erer, dileğine kavuşur. Bu rüyâyı gören kişi, ticaret ehli esnaf biriyse, işi çoğalır kârı ve kazancı artar, fakir biriyse, zengin olur, sıradan halktan biriyse, çevresinde saygınlığı (itibar) görülmeye başlar şeklinde yorumlanır.
Bir kimse rüyâsında kendisini bir dağa çıkarken görüp bu çıkma anında zorlandığını ve sıkıntı çektiğini görse, maksadına ve gayesine ulaşmasında çok zorluk ve meşakkat çekeceğine; ama dağa çıkarken kolaylıkla çıktığını gören kişi ise, maksadına ve isteklerine çok kolay ve rahat ulaşacağına işâret olarak yorumlanır.
Rüyâsında bir dağı yaktığını gören kişi halkın saygı gösterdiği büyük bir kişiye zarar verir, onu kahredecek kadar haksızlıkta bulunur şeklinde yorumlanır Rüyasında bir dağa dayandığını görmek, büyük bir kimseye, yüksek itibari olan birine dayanacağına işâret eder şeklinde yorumlanır.
Rüyâsında bir dağın gölgesinde oturduğunu gören böyle bir kişinin himayesinde bulunacağına ve rahat bir yaşam süreceğine işâret eder.
Rüyâsında bir dağı kendi arkasına yüklenmiş olduğunu ve ağırlığını hissettiğini gören kişi önemli ve değerli bir kimsenin itibarlı bir insanın zahmetini çekeceğine işârettir Eğer rüyâdaki yüklendiği dağın ağırlığını hissetmezse da kolayca taşıyormuş gibiyse, bu taktirde hizmetinde bulunduğu kişiden zahmet çekmez ve onun hizmetinden rahatsızlık duymadığına işâret olarak yorumlanır.
Gökyüzünden bir dağ indiğini görmek, o bölgeye bir vâli veya büyük bir idareci geleceğine işârettir.
Rüyâda bir dağın gökyüzüne (göğe) çıktığını görmek, bir vâlinin ve büyük bir devlet adamının azline (görevden düşürülmesine ve makamından indirilmeye işârettir.
Rüyâsında bir dağın kendisine doğru geldiğini görmek üzüntüye, kedere ve sıkıntıya düşmeye işârettir. 
Rüyasında kendi üzerine dağdan taşlar atılıyomuş olduğunu gören kişinin bu rüyâsı kendisine söz atılacağına ve bazı sözlere ve eleştirilere muhatap olacağına işâret eder.
Sâlimî'nin yorumu: 
Rüyâda dağ görmek, büyük bir kısmetle yorumlanır.
Rüyâsında bir dağa çıkmak için tırmandığını (dağ yoluna koyulduğunu) görmek, çok para kazan mak, kârlı bir iş amacıyla uzak bir sefere (yolculuğa) çıkacağına işaret eder şeklinde yorumlanmıştır.
Rüyasında dağda çiçekler topladığını ve çiçekleri demet yaptığını görmek, kazandığı ve eline geçen paraları hayırlı işlerde ve hayır işlerinde sarfedeceğine işârettir.
Bir kimse rüyâsında dağda otların (çimenlerin) üzerinde ibâdet ettiğini (namaz kıldığını, dua ettiğini) görse, bu onun (rüya sahibinin) Cenab-ı Allâh'ın rızasını, hoşnutluğunu kazandığına işârettir.
Dağın eteğinde bulunan sudan abdest alıp namaz kıldığını gören kimse günahlarından kurtulmuş olduğuna işarettir şeklinde yorumlanır.
Rüyâda dağ görmek ile ilgili işâretleri şöyle sıralayabiliriz:
Bir dağa yaslanıp dayandığını görmek, büyük, güçlü (paralı) zengin, rütbe, makam sahibi, sözü geçerli bir adama dayanmaya işârettir.
Dağda, dağ üstünde bulunduğunu görmek, yakınlık, dostluk kurmak veya mal mülk almak zengin olmak, menfaat elde etmek gibi şeylere yorumlanır.
Dağdan düştüğünü görmek, işinden alınmak, atılmak, işini kaybetmek veyahut bir belâya, musibete, zarara uğramak, zayıflık, düşkün olmak istediğini elde edememek, muradına kavuşamamak gibi şeylere işârettir.
Dağdan aşağıya indiğini görmek, itibardan düşmeye, saygınlığını kaybetmeye veya bir sorumluluktan kurtuluşa, bazen de rahatlığa ve kurtuluşa işaret olarak yorumlanır. Sorumluluğu üzerine aldığına işâret olarak yorumlanır.
Dağın üzerine doğru gelmesi (dağın yıkılması) nı görmek, yolculuğa veya zahmetli bir işle karşılaşmaya veya böyle bir işi üzerine almaya veya kendisine ağır ve altından kalkamayacağı bir teklifin yapıldığına gibi şeylere işâret eder.
Dağ oyuğuna, mağaraya girdiğini görmek, memur olmaya veya bazı sırlar bildiğine, birçok sırlara ortak olduğuna işarettir.
Rüyâda gemiden doğruca dağa çıktığını görmek, kedere, üzüntüye ve ana babaya karşı gelmeye, günaha işârettir.
Dağın yıkıldığını görmek, büyük ve şiddetli bir olaya işârettir.
Rüyada dağın yandığını görmek, büyük bir zatın vefatına, değerli bir kişinin ölümüne işârettir.
Rüyâda dağda yerleşmiş olduğunu görmek, ilerlemeye ve yükselmeye devam edeceğine, iyiliğe, hayra doğru yol almaya devama işârettir.
Simsiyah zifiri karanlık bir dağ görmek, kedere, belaya ve musibete ve hastalıklara işâret eder.
Önemli dağları görmek, (Arafat, Cudi, Lübnan, Uhud ve Tür dağı gibi), selâmete, mutluluğa ve muradına kavuşmaya istediğini elde etmeye işâret eder.